TRANSFORMISMO

de

Federico Bencini _ Raúl Pernia

16.06 – 6.07

Aquesta instal·lació consisteix en un treball conjunt del pintor Federico Bencini i de l’escultor Raúl Pernia. L’obra exemplifica la carrera artística de tots dos, la qual des del principi s’ha caracteritzat per la cerca de la transformació i del moviment. Un massiu tauler compost d’elements quadrats individuals de 35 x 35 cm, mòbils i intercanviables, integra al mateix temps la policromia pictòrica al color del coure oxidat de l’escultura. Els mòduls estan compostos de làmines de ferro. A les iconografies pictòriques, s’alternen elements de coure i llautó seleccionats per Raúl i inspirats en l’art orgànic, reutilitzats i tractats amb capes barrejades d’àcids corrosius mixts amb pigments naturals. L’obra resumeix l’amor i el respecte que els dos artistes porten cap a tot el que els envolta, reconeixent-li la seva dignitat i regalant-li una segona vida en la imaginació colorida de Federico. S’acompanya llavors a un “transformismo físico» de l’obra en si mateixa que s’adapta a cada superfície i a cada espai com l’essència mateixa: tot es transforma sense perdre la seva identitat i la seva història. L’essència modular de l’obra permet virtualment a l’espectador “jugar” utilitzant els panells individuals com a peons, capaços d’obrir portes imaginàries i creant una nova obra d’art. A través de la interacció amb l’obra s’entra en contacte no solament amb el propi passat ancestral sinó amb el passat de totes les persones que han tocat aquests objectes i viscut amb ells. Els mòduls pictòrics es transformen finalment en tarots reveladors d’aquest inconscient col·lectiu o en una complexa galleda de Rubik, trencaclosques de la humana aspiració a convertir el caos en ordre.

Federico Bencini

Siena, 1972.

Transcorre els primers trenta anys de la seva vida a la Toscana. Obté el títol de batxiller, especialitzant-se en pintura. Posteriorment es llicencia en escenografía “Duccio Boninsegna” de Siena. Des de 1996 treballa com a restaurador i pintor especialitzat en decoracions d’interiors a Florència i en el nord d’Itàlia, experimentant tècniques pictòriques diverses sobre moltes tipologies de materials. Avui, el seu treball artístic es reparteix entre la Toscana i Barcelona, on ha obert dues galeries en les quals crea i exposa la seva obra.

 

Raúl Pernia

Cartagena, 1978.

A la província de Múrcia transcorren els seus primers vint anys fins al 1998 quan fixa la seva residència a Barcelona on obté el títol d’Oficial Florista per l’Esola d’Art Floral de Catalunya. Posteriorment, s’especialitza en arts plàstiques i disseny d’art floral que finalitza cursant l’últim cicle formatiu de grau superior. Completa els seus estudis amb diferents cursos en escaparatisme i arts visuals, seminaris i convencions sobre Land Art. A partir de 2004 s’uneix a l’equip de professors de l’Esola d’Art Floral de Catalunya i alterna aquesta activitat amb treballs com a mestre florista en diferents llocs del món com Nova York, Londres i Milà.  L’any 2005 inaugura, al costat de Federico, la galeria d’art BenciniBarcelona, en la qual inicia un nou període de recerca i experimentació creativa amb diferents materials i idees.

bencinibarcelona.com

 Veure el catàleg online aquí